Pablo Picasso - kubismin isä
Aina joskus kuulee sanottavan, että ”en ole mikään Picasso”. Tällä oletettavasti tarkoitetaan sitä, että juu, voisinhan minä sutia taulupohjalle väriä, ehkä toistakin, mahdollisesti lopputulos on ihan kiva, jos oikein onnistuu, mutta en minä mikään virtuoosi ole. Tuntuuko sinusta tältä?
Hyviä uutisia tämän meemin myötä:
Ystävien kesken Pablo, muille lyhyt ja ytimekäs Pablo Diego José Santiago Francisco de Paula Juan Nepomuceno Crispín Crispiniano de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Ruiz Blasco y Picasso (1881-1973) oli hyvin tuottelias taiteilija. Hän maalasi yli 13 000 taulua (vielä myöhemmällä iälläänkin hän maalasi kolmesta viiteen teosta päivässä) ja valmisti yli 20 000 teosta (maalariuran lisäksi hän oli myös kuvanveistäjä). Hänen isänsä oli myös taidemaalari, mikä vaikutti vahvasti nuoren Picasson taiteelliseen heräämiseen.
Picassolla oli uransa aikana paljon erilaisia vaiheita. Eräässä vaiheessa hän maalasi pelkästään ruusunpunaisin värein, toisessa vaiheessa pelkästään sinisin. Mukaan tulivat afrikkalaiset vaikutteet ja lopulta kubismi, josta hänet parhaiten tunnetaan (hän kehitti sen yhdessä Georges Braquen kanssa, ja sen inspiraationa oli Paul Cézannen taide). Hauska knoppitieto: ruusunpunaisessa vaiheessaan Picasso maalasi mielellään harlekiineja, ja käytti sitten myöhemmissä vaiheissaan harlekiinia eräänlaisena alter egonaan.
Luohan katseesi näihin kuviin:
Ensimmäisen teoksen (First Communion, 1896) Picasso maalasi ollessaan 15-vuotias, jälkimmäisen (Head of a Woman in a Hat, 1962) ollessaan 81-vuotias. Picasso on aivan loistava esimerkki siitä, että taiteessa ei koskaan (allekirjoittanut tahtoo painottaa vielä uudelleen sanaa koskaan) ole kyse siitä, kuinka hyvin ja kauniisti pystyy jäljentämään näkemäänsä paperille. Kaunis jäljentäminen on toki viehättävää katsottavaa, mutta jos haluaisin nähdä edessäni täsmällisen orkidean, katselisin valokuvaa orkideasta. Taide on ennen kaikkea ilmaisua, ja meitä kiinnostaa se, kuinka juuri sinä näet orkidean!
Kubistinen tyyli saavutti suuren suosion luultavasti ennen kaikkea siksi, että se oli omintakeista. Sellaista ei ollut ennen maalattu. Oletettavasti yleisön joukossa oli myös paljon pöyristymistä ja inhoa. Mikäli et vieläkään välitä Picasson teoksista, se ei tarkoita, ettetkö ymmärtäisi taiteen päälle – kyseessä on makuasia, eikä toinen ole toista parempi. Mikäli taas pidät Picassosta, erinomaista! Oletettavasti Picasso on taiteilija, joka jakaa tunteita, sillä hänen tyylinsä on niin erikoinen.
Ohessa muutama esimerkki Picasson tunnetuimmista töitä. Montako muistat joskus nähneesi?
Guernica, 1937
Les Demoiselles D'Avignon, 1907
The Old Guitarist, 1903
Harjoituksia:
1. Piirrä tai maalaa valitsemasi kukka mahdollisimman tarkasti. Pyri jäljittelemään kukkaa niin hyvin, kuin osaat.
2. Piirrä tai maalaa sama kukka mahdollisimman oudosti. Liioittele, vääntele ja kääntele, muuntele värejä, tee pyöreästä terävä, terävästä pyöreä, ja tee kuten Picasso kubistisissa töissään: kuvaa kohdetta samaan aikaan monesta eri kuvakulmasta.
Harjoituksien tarkoitus ei ole opetella tekemään vastoin kuin olet oppinut, vaan kokeilla, miltä tuntuu tehdä ensin ”normaalilla” tavalla, ja miltä sen jälkeen tuntuu tehdä täysin eri tavalla. Mikäli inhoat toisen harjoituksen lopputuloksen jokaista kohtaa, niinkin on oikein hyvä! Ainakin tiedät, millä tavalla et halua maalata tai piirtää. Mutta saattaahan olla, että jokin tapa tehdä olikin mielenkiintoinen, tai teet jonkin havainnon, jota haluat tutkia ja kehittää vielä jatkossa. Kävi kuinka kävi: silmäsi ja kätesi yhteistyö parani, kynän taikka siveltimen hallintasi koheni ja luovuutesi kehittyi – vaikka siltä ei tuntuisikaan, olet juuri oppinut jotakin!
Tapaamisiin taas ensi kerralla, kun vuoroon pääsee uusi taiteen supertähti. Kuka? Jää linjoille...
Taideteokset: www.pablopicasso.org
Tekstilähteet: Wikipedia - Picasso, https://www.jyu.fi/hytk/fi/laitokset/mutku/opiskelu/materiaalit/klassikot/materiaalit/picasso
Opmerkingen